Μετρητής επισκεψιμότητας

16 Απρ 2013

Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Ένωσης δωρεάν διανομής τροφίμων σε οικογένειες

Το σχολείο και ο Σύλλογος Γονέων έλαβε το παρακάτω κείμενο - ενημέρωση από την Ομοσπονδία Ενέσεων Συλλόγων γονέων και Κηδεμόνων Ν. Αχαΐας και αφορά:
Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Ένωσης δωρεάν διανομής τροφίμων σε οικογένειες με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια έτους 2013 (δείτε το κείμενο - και τα κριτήρια)
Παρακαλούμε, εάν υπάρχουν γονείς-οικογένειες που ενδιαφέρονται να πραγματοποιηθεί κάποια ενημέρωση για τους σκοπούς του εν λόγω  προγράμματος ώστε να δηλώσουν συμμετοχή οικογένειες που πληρούν τα κριτήρια και που έχουν ανάγκη διανομής τροφίμων,
να το δηλώσουν  επικοινωνώντας με τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων ή την διευθύντρια του γυμνασίου.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ Ν. ΑΧΑΪΑΣ
Ταχ. Δ/νση: Παμπελοποννησιακό Στάδιο
Πατρών Κλάους & Ι. Ρίτσου
Πληροφορίες: Σμυρνής Χρήστος
Τηλ. 2610 337010 Φαξ. 2610312300 Κιν. 6977478394
www.achaia-goneis.blogspot.gr
ΠΑΤΡΑ 08/04/2013

Προς:                         ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ

                                      ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

                                      ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

                                      Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Π.Ε. ΑΧΑΪΑΣ

 

Θέμα:                        Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Ένωσης δωρεάν διανομής τροφίμων σε οικογένειες με χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια έτους 2013


Αξιότιμοι κύριοι,
Δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών που βιώνουμε όλοι οι Έλληνες και ειδικότερα οι γονείς, θεωρήσαμε σκόπιμο να συμβάλουμε με όποιες δυνατότητες έχουμε στην υλική αλλά και στην ψυχολογική στήριξη των συνανθρώπων μας.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Αχαΐας, με τη βοήθεια της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών ανέλαβε να υλοποιήσει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης τροφίμων σε οικογένειες που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Για τους Δήμους Αιγιαλείας & Καλαβρύτων έχουμε τη βοήθεια της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων & Αιγιαλείας.
Εκτός της υλικής βοήθειας θεωρούμε εξίσου σημαντικό και αναγκαία την ψυχολογική στήριξη των συνανθρώπων μας. Για το λόγο αυτό έχουμε απευθυνθεί σε έγκριτους επιστήμονες της πόλης μας, κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχίατρους προκειμένου να μας βοηθήσουν να υλοποιήσουμε την προσπάθεια αυτή.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τις Ενώσεις Γονέων του εκάστοτε Δήμου μέσω των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.
Επειδή ουσιαστική βοήθεια, απαραίτητη προϋπόθεση και καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία του προγράμματος θα έχει η συνδρομή της εκπαιδευτικής κοινότητας, απευθύνουμε έκκληση στους Συλλόγους Διδασκόντων και τους Διευθυντές κάθε σχολικής μονάδας, για την συνεργασία σας με τους Συλλόγους Γονέων ώστε να γίνει όσο το δυνατό καλύτερα η υλοποίηση του Προγράμματος.
Ιδιαίτερα θα πρέπει να σταθούμε στα σχολεία που δεν έχουν συγκροτήσει Σύλλογο Γονέων. Σε αυτά, παρακαλούμε ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Διευθυντής να συμβάλουν τα μέγιστα.
Ο σχεδιασμός του Προγράμματος προβλέπει τις ακόλουθες ενέργειες:
·          Πρόσκληση προς όλους τους γονείς, χωρίς να αποκλείονται και όσοι δεν είναι γονείς αλλά επιθυμούν να συμβάλλουν στο Πρόγραμμα, σε Γενική Συνέλευση στο σχολείο σε ώρες που δεν γίνονται μαθήματα.
·          Διάλεξη από ειδικό[1] με θέμα την κρίση και με στόχο την ανάπτυξη του συναισθήματος της αλληλεγγύης, την ηθική ανάταση και ψυχολογική στήριξη.
·          Προσπάθεια να «απενοχοποιήσουμε» στη σκέψη των συνανθρώπων μας, την αποδοχή όποιας μορφής βοήθειας (εν προκειμένω τρόφιμα) σε όποια οικογένεια το έχει ανάγκη.
·          Προσπάθεια να βοηθήσουμε να γίνει κατανοητό ότι στις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία, κάθε οικογένεια μπορεί να βρεθεί στην ανάγκη να δεχτεί βοήθεια και είναι δικαίωμα της να την διεκδικήσει. Ακόμα και αν κρίνει ότι υπάρχουν άλλοι που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, καλό είναι να τα διεκδικήσει και να τα διαθέσει σε αυτούς τους συμπολίτες μας.
·          Ενημέρωση των γονέων για τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια που πρέπει πληροί κάποιος ώστε να είναι δικαιούχος του προγράμματος δωρεάν διάθεσης τροφίμων.
Σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε μέσω e-mail η φαξ:
·          για τον υπεύθυνο του προγράμματος που θα συγκεντρώσει τις αιτήσεις για το σχολείο σας, και
·          για τον χρόνο πραγματοποίησης της συνέλευσης, προκειμένου να έρθει ένας από τους εθελοντές, που έχουν δήλωση πρόθεση να μιλήσουν για το θέμα της κρίσης στους γονείς. Είναι εφικτό να καλέσετε κάποιον ειδικό που εσείς γνωρίζετε και επιθυμείτε να κάνει αυτή την διάλεξη.
Στη συνέχεια, σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τους γονείς για τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια που πρέπει να πληροί κάποιος για να καταστεί δικαιούχος του προγράμματος δωρεάν διάθεσης τροφίμων.
Μετά την Συνέλευση – Διάλεξη σας παρακαλούμε να ενημερώσετε όσους γονείς δεν ενημερώθηκαν, με οποιοδήποτε τρόπο κρίνετε απαραίτητο, για το δικαίωμα τους στη δωρεάν διάθεση τροφίμων. Συστήνουμε η ενημέρωση περί των κριτηρίων να μην γίνει πριν τη συνέλευση, ώστε να μην κατηγοριοποιηθούν η συμμετέχοντες σε αυτήν.
Επίσης καλό είναι να συγκεντρώσετε τα φάρμακα, που έχουμε στα σπίτια μας και δεν χρειαζόμαστε πλέων, για να τα διαθέσουμε στο κοινωνικό φαρμακείο του Δήμου.
Σε κάθε περίπτωση τα παραπάνω αποτελούν προτάσεις για την καλύτερη υλοποίηση του προγράμματος. Εσείς μπορείτε να τις προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες και όπως σας εξυπηρετεί καλύτερα.
Για την καλύτερη οργάνωση της δράσης, παρακαλώ συμπληρώστε τη φόρμα με τα στοιχεία της συνάντησης στο παρακάτω δεσμό www.bit.ly/150YAcV
Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με την ομοσπονδία η τους υπεύθυνους των ενώσεων, με e-mail η οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο για επιπλέον διευκρινίσεις.
Υπεύθυνοι Ενώσεων Γονέων:                                                                                                  
·          Δ. Πατρέων :   Δήμητρα Πανίτσα 6979 538842  kokkinosm@otenet.gr
·          Δ. Δυτικής Αχαΐας :  Αντώνης  Λεχουρίτης  6986569375 lexou@otenet.gr
·          Δ. Ερυμάνθου :   Βίκυ  Τσιώσοι  metalad@hotmail.com
·          Δ. Αιγιαλεία :   Βασίλης Μανουιλίδης 6972 985151 manouil@otenet.gr
·          Δ. Καλαβρύτων:
Τις αιτήσεις που συγκεντρώσετε παρακαλούμε θα τις αποστείλετε στα γραφεία της Ομοσπονδίας Γονέων Ν.Αχαϊας - Παμπελοποννησιακό Στάδιο Πατρών Κλάους & Ι. Ρίτσου είσοδο από την Ρίτσου, τις παρακάτω ημέρες/ώρες:
·          Σάββατο 01/06/2013 από 09:00 έως 12:00
·          Σάββατο 01/06/2013 από 18:00 έως 20:00
·          Δευτέρα 03/06/2013 από 17:00 έως 20:00
Η διανομή των τροφίμων θα γίνει με την βοήθεια του εκάστοτε Δήμου, σε συγκεκριμένο τόπο και χρόνο που θα ανακοινώσουμε στα ΜΜΕ, και εφόσον ολοκληρωθεί ο έλεγχος των αιτήσεων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Για ότι νεότερο θα ενημερώνεστε από το www.achaia-goneis.blogspot.gr
Είμαστε σίγουροι για την θετική ανταπόκριση όλης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας και παρακαλούμε για τις δικέ σας ενέργειες.
«Πρέπει να γίνουμε άνεμοι για τον χαρταετούς και χαρταετοί για τούς ανέμους, ακόμα και όταν ο ουρανός δεν υπάρχει»  ( Οδυσσέας Ελύτης )

Για το Δ.Σ της Ομοσπονδίας

                        Ο Πρόεδρος                                                                                                                                             Η Γραμματέας




          Χρήστος Σμυρνής                                                                         Πανίτσα Παναγιωτοπούλου Δήμητρα

 

Κριτήρια που πρέπει να έχουν οι δικαιούχοι έτους 2013

Το κριτήριο επιλεξιμότητας για τους απόρους διαμορφώνεται βάσει οικονομικών και κοινωνικών στοιχείων και είναι:
1.        Για το άπορο άτομο, το ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 7.200 €.
2.        Για την άπορη οικογένεια, το οικογενειακό εισόδημα, ως ακολούθως:
                                 I.            Για οικογένεια με 2 μέλη (ζευγάρι ή ένας γονέας με παιδί): Το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 10.700 €.
                                II.            Για οικογένεια με 3 μέλη (ζευγάρι με ένα παιδί ή ένας γονέας με δυο παιδιά ): Το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 11.520 €.
                              III.            Για οικογένεια με 4 μέλη (ζευγάρι με δυο παιδιά ή ένας γονέας με τρία παιδιά): Το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 14.400 €.
                              IV.            Για οικογένεια με 5 μέλη (ζευγάρι με τρία παιδιά ή ένας γονέας με τέσσερα παιδιά): Το εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά το ποσό των 17.280 €.
                                V.            Για κάθε ένα προστατευόμενο μέλος-παιδί, πέραν των 3, το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 2.880 €.
3.        Στην περίπτωση άπορου ατόμου που έχει αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο προσαυξάνεται κατά 3.600 €. Σε περίπτωση άπορης οικογένειας, με ένα ή και περισσότερα μέλη, που παρουσιάζουν αναπηρία 67% και άνω, το εισοδηματικό κριτήριο, προσαυξάνεται άπαξ κατά το ίδιο ποσό.
 
Για την συμμετοχή στο πρόγραμμα απαιτείται:
1)        Η υποβολή συμπληρωμένης αίτησης που θα διανεμηθεί από τον υπεύθυνο και μετά την συμπλήρωση των στοιχείων, θα βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής του αιτούντα από δημόσια αρχή.
2)        Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας του αιτούντα.

Προσοχή !
Το πρόγραμμα υλοποιείται παράλληλα από διάφορους φορείς όπως των πολυτέκνων, των τριτέκνων, τους Δήμους, και άλλους φορείς.
Αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα θα κάνουν οι δικαιούχοι μόνον σε ένα φορέα. Σε περίπτωση που κάνουν αίτηση σε περισσότερους από έναν, θα αποκλείονται από όλους.

Η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής πρέπει να γίνει από την 1 Μαΐου 2013 έως 31 Μαΐου 2013.


[1] Στις περιπτώσεις που δεν θα μπορέσει κάποιος ειδικός να καλύψει μία συγκεκριμένη εκδήλωση (από τις πολλές που θα προγραμματιστούν), θα υπάρχει έντυπη εισήγηση που θα διαβάσει ένας από το Σύλλογο Γονέων ή Εκπαιδευτικός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου