Μετρητής επισκεψιμότητας

1 Φεβ 2013

Εγγραφο-Αιτημα Συλλογου γονεων προς ΕΠΕΣ

Την Κυριακή 27/1/2013 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα επείγουσα σύσκεψη αντιπροσώπων συλλόγων γονέων και κηδεμόνων από τα πρότυπα πειραματικά σχολεία της επικράτειας.
Το αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν η σύνταξη ενός κοινού εγγράφου το οποίο θα υιοθετούσε το Δ.Σ κάθε συλλόγου γονέων και μετά από διαμόρφωση θα το κατέθετε άμεσα στα αρμόδια Επιστημονικά Εποπτικά Συμβούλια ΕΠΕΣ των σχολείων τους.
Ετσι, την επόμενη ημέρα το προεδρείο του συλλόγου μας απέστειλε το παρακάτω έγγραφο-αίτημα στα ΕΠΕΣ τόσο του Λυκείου όσο και του Γυμνασίου.



Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων
Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πάτρας


Πάτρα, 28-1-2013                             
 Αρ. Πρ. 01/2013
                                                                                          

Προς: Το Εποπτικό Επιστημονικό
Συμβούλιο του Π.Π.ΓΕ.Λυκείου Πάτρας
[Κοιν.: Εποπτικό Επιστημονικό Συμβούλιο του
Π.Π. Γυμνασίου Πάτρας]

.  ΘΕΜΑ: “Εισαγωγή των μαθητών του Π.Π.Γ. στο Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο  σχολικού έτους 2013 – 14”.

            Με αφορμή το αρ. 21/21-1-2013 έγγραφο της Δ.Ε.Π.Π.Σ., προς το Συμβούλιο σας, και όπως έχει ανακοινωθεί από το Διευθυντή του Σχολείου μας προς τα παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου η διεξαγωγή εξετάσεων για την εισαγωγή στο Π. Π. ΓΕΛ. το σχολικό έτος 2013 - 14, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 44 του Ν. 3966/2011, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 329, παρ. 10, του Ν. 4072/2012.

            Εκτιμώντας, ότι οι εξετάσεις δεν αφορούν μόνο στους εξεταστές - διοργανωτές, αλλά πρωτίστως τα παιδιά - εξεταζόμενους και τους γονείς τους, παρακαλούμε να μας συναντήσετε το συντομότερο δυνατόν, σε κάθε περίπτωση πριν τις 31-1-2013, προκειμένου να μας γνωρίσετε τις θέσεις - προτάσεις σας επί του θέματος και να σας ενημερώσουμε εκ του σύνεγγυς για τις θέσεις - αιτήματά μας.
            Προκειμένου να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σε όλους τους γονείς της  τάξης αυτούσιες τις θέσεις - προτάσεις σας, παρακαλούμε να μας τις γνωρίσετε και εγγράφως.

            Πριν από την υποβολή των προτάσεών σας, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τα εξής:

1.                  Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Πάτρας ετάχθη παμψηφεί κατά των εξετάσεων για την εισαγωγή των μαθητών του Γυμνασίου στο Π. Π. Λύκειο.

2.                  Τα παιδιά  που σήμερα φοιτούν στη B ' και Γ΄ τάξη του Π.Π.Γ. ,
εισήχθησαν σε αυτό το Σεπτέμβριο του 2010 και 2011 με άλλο νομικό καθεστώς, πριν από την ψήφιση του Ν. 3966/11 (ΦΕΚ 118/Α/24-5-11), το οποίο δεν προέβλεπε υποβολή τους σε εξετάσεις και θεωρούσε αυτονόητη την αποφοίτησή τους από το  - τότε - Πειραματικό Λύκειο Πατρών, όπως προβλέπεται για όλα τα παιδιά στα ελληνικά σχολεία. Το γεγονός αυτό επιβάλλει την εξαίρεσή τους από την εφαρμογή του Νόμου. Σε αντίθετη περίπτωση, θίγεται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της μη αναδρομικής ισχύος  του νομού, όταν αυτός είναι επαχθής συγκριτικά με τον προηγούμενό του.

3.                  Ο οικογενειακός προγραμματισμός πολλών οικογενειών ανατρέπεται, ειδικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, όπου ο Νόμος εφαρμόζεται δίκαια για όλους, θεωρούμε άδικη και αντιδεοντολογική ως προς τον Νομικό πολιτισμό μας, την αιφνίδια ανατροπή των όρων, σύμφωνα με τους οποίους λάβαμε αποφάσεις για ένα θέμα τόσο σοβαρό, όσο η εκπαίδευση των παιδιών μας, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ μιας και ο νόμος δεν προβλέπει διάστημα προσαρμογής, σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα νομοθετήματα του Υπουργείου Παιδείας που αφορούν εξετάσεις αλλαγής βαθμίδας (Πανελλήνιες εξετάσεις).

4.                  Ήδη ανθίζουν για το σκοπό της προετοιμασίας των μαθητών για τις συγκεκριμένες εισαγωγικές εξετάσεις, εξειδικευμένα φροντιστήρια, την ίδια μέρα με την ανακοίνωση της ΔΕΠΠΣ.

5.                  Ο χρόνος προετοιμασίας των μαθητών, ακόμα και των αρίστων, είναι ελάχιστος, και υπερβολικά πιεστικός. Βρισκόμαστε όχι μόνο στη μέση της σχολικής χρονιάς για τη Γ' Γυμνασίου αλλά και στη μέση της συνολικής φοίτησης των παιδιών της Β' και δεν μας έχει γνωστοποιηθεί εγγράφως και επίσημα (ή δεν υπάρχει) απόφαση, για τα μαθήματα στα οποία θα διαγωνιστούν τα παιδιά, την ύλη τους, τη μορφή και το χρόνο των εξετάσεων, αφήνοντας αναπάντητα ερωτήματα και δημιουργώντας τεράστιο άγχος σε παιδιά και γονείς. Το θέμα των εξετάσεων έπρεπε να ήταν πλήρως ξεκάθαρο από την αρχή της σχολικής τους πορείας στο Γυμνάσιο και όχι όπως τίθεται αιφνιδιαστικά.

6.                  Τα παιδιά που τυχόν αποτύχουν στις εξετάσεις αυτές, θα φέρουν το στίγμα του αποτυχημένου και θα κληθούν να υποστούν την «εσχάτη των ποινών», που επιβάλλεται σε ένα παιδί από το σχολείο του, την αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, με το κόστος που αυτή συνεπάγεται για τον ευαίσθητο ψυχισμό ενός παιδιού ηλικίας 14 - 15 ετών. Σημειώστε σχετικά ότι στην ανακοίνωση και μόνο της διεξαγωγής των εξετάσεων τα παιδιά όλου του σχολείου κατεβλήθησαν από πανικό και άγχος.

7.                  Τα παραπάνω δημιουργούν εύλογα ερωτήματα που άπτονται ακόμα και της Καταστατικής Χάρτας των Δικαιωμάτων του παιδιού, όσον ιδιαίτερα αφορά την κοινωνική και πνευματική του εξέλιξη.

8.                  Η πιθανότητα κατά την οποία, κατόπιν της διεξαγωγής των εξετάσεων, θα έχουμε ποσοστό επιτυχίας παιδιών του Γυμνασίου μας, μικρότερο από το αναμενόμενο και επιθυμητό, θα προκαλέσει μεγάλη αμφισβήτηση για το Π.Π.Γυμνάσιο Πάτρας και το θεσμό των Π.Π.Γ. εν συνόλω.

9.                  Προβληματιζόμαστε από το γεγονός ότι,  εν μέσω οικονομικής κρίσεως, όπου το κράτος διαρκώς περικόπτει δαπάνες από την παιδεία και δεν δύναται να ανταποκριθεί σε  έξοδα, όπως αυτό της θέρμανσης των σχολείων, βρίσκει κονδύλια για εξετάσεις, και μάλιστα χωρίς να έχει διαμορφώσει λειτουργικά τα σχολεία μας όπως κατά Νόμο προβλέπεται, σε μια εποχή που κάθε Ευρώ θα πρέπει να έχει αποτελεσματικότητα.

10.             Ο νόμος έχει εφαρμοστεί μερικά. Ακόμη αναμένουμε τους δύο διοικητικούς υπαλλήλους, τον ψυχολόγο,  την επίλυση ουσιαστικών κτιριακών προβλημάτων όπως έχουν τεθεί κατ' επανάληψη από την Σχολική κοινότητα που προβλέπονται και θα έδιναν λύσεις στη λειτουργία του σχολείου, επί της ουσίας..

11.             Σοβαρά θέματα, όπως αυτό της αξιολόγησης των καθηγητών και των Σχολικών μονάδων, βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα μεσούσης της χρονιάς, και χωρίς να γνωρίζουμε τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας. Επίσης, οι κατά τόπους ελλείψεις καθηγητικού προσωπικού ή αργοπορημένη τοποθέτηση τους θέτουν σοβαρά ερωτήματα ισονομίας και ισότητας μεταξύ των υποψηφίων – διαγωνιζομένων.

12.       Διερωτόμαστε εάν μπορούν να διοργανωθούν εξετάσεις με άγνωστο τον αριθμό των υποψηφίων εξεταζομένων και να λάβουμε εγγυήσεις για την ακέραιη και αδιάβλητη διοργάνωση και διεξαγωγή των εξετάσεων αυτών.

13.       Τα παιδιά που θα αποτύχουν στις εξετάσεις, εφόσον αυτές πραγματοποιηθούν βρίσκονται αντιμέτωπα και με τον κίνδυνο να μείνουν εκτός και του σχολείου της περιοχής τους και της επιλογής τους, λόγω πιθανής πληρότητας θέσεων/ υπέρβασης του κατά νόμου επιτρεπομένου ορίου μαθητών και θα πρέπει να απευθυνθούν σε άλλο σχολείο, μεγαλύτερης απόστασης, πράγμα που θα βαρύνει επιπρόσθετα τον οικογενειακό προϋπολογισμό και προγραμματισμό της οικογένειάς τους, καθώς και το καθημερινό τους πρόγραμμα.

14.       Το αρ. 158936/1547/2012/14-1-2013 έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη, που σας επισυνάπτουμε, συντάσσεται υπέρ των ως άνω εκτεθειμένων.

15.       Οι Σύλλογοι Διδασκόντων των περισσοτέρων Π.Π.Γ. τάσσονται κατά των εξετάσεων, όπως και πολλοί πανεπιστημιακοί κύκλοι που άπτονται επιστημονικά της παιδαγωγικής πολιτικής της χώρας μας.



            Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το αίτημά μας για μη διεξαγωγή των εξετάσεων τουλάχιστον για την Β' και Γ' Γυμνασίου είναι αίτημα δίκαιο,  ορθό και παιδαγωγικά αποδεκτό, γεγονός που πρέπει κατά την άποψη μας να ικανοποιηθεί από την πλευρά μιας ευνομούμενης πολιτείας με τροπολογία επί του Νόμου και να οριστικοποιηθεί η Αναστολή των εξετάσεων για τους μαθητές της Β' και της Γ'.

            Παρακαλούμε όπως, πριν την κατάθεση των προτάσεών σας στη ΔΕΠΠΣ, καλέσετε τους γονείς της Β' και Γ’ τάξης του Π.Π.Γυμνασίου Πάτρας. για να τους ενημερώσετε και, μαζί με τις προτάσεις σας, να διαβιβάσετε στη ΔΕΠΠΣ και την παρούσα επιστολή μας.

            Προσβλέπουμε στη θετική ανταπόκρισή σας στο δίκαιο αίτημά μας, να ολοκληρώσουν τα παιδιά μας τις σπουδές τους στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την άμεση ανταπόκρισή σας με δημοσίευση νομοθετικής τροπολογίας ή τροποποιητικής του νόμου εγκυκλίου, που θα λύνει το πρόβλημα στο σύνολό του. Σε αντίθετη περίπτωση και με την πρέπουσα σοβαρότητα που αντιμετωπίζουμε τα παιδιά μας σε μια κοινωνία του 21ου αιώνα, επιφυλασσόμαστε για όλα τα μέτρα που μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε για την εύνομη προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών μας.

Με εκτίμηση, για το Δ.Σ. 


Ο Πρόεδρος                                                  Ο  Γεν. Γραμματέας 


Θεόδωρος Σκούρας                                     Μανώλης Καμπάς
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου